Действат ли обаче тези добавки против стареене?

  • 10 เดือน ที่ผ่านมา
  • 0

Действат ли обаче тези добавки против стареене?

Официален уебсайт на Maasalong – потребителски отзиви, цена и къде да купя

Алергия

Хората, които са имали алергична реакция към пробиотици или мая, не трябва да приемат пробиотични добавки.

Трябва ли да приемате пробиотици?

Пробиотиците могат да подобрят или попълнят естествените запаси от бактерии в човешкото тяло. Тези добавки обикновено са безопасни за повечето хора, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят широко разпространените ползи. Говорете с вашия доставчик на здравни услуги за персонализиран медицински съвет дали трябва да приемате пробиотици и ако да, кои щамове бактерии и дозировка са най-подходящи за вас.

Ако купувате чрез връзки на нашия сайт, може да получим партньорски комисионни.

Благодарение на съвременния напредък хората живеят по-дълго. През 2020 г. Националният център за здравна статистика отчете средна продължителност на живота от 77 години за възрастните в Съединените щати. И така, каква е тайната за увеличаване на броя на вашите здравословни, активни пътувания около слънцето?

Ключови изводи:

  • Предварителните данни показват, че някои хранителни добавки могат да забавят специфични процеси, свързани със стареенето, но все още не е ясно кои възрастови групи могат да имат полза.
  • Поддържането на здравословен начин на живот в дългосрочен план е най-добрият начин за поддържане на здравословното остаряване.
  • Не е необходимо хората да започват да приемат определени витамини или добавки само защото са достигнали определена възраст. Вместо това се консултирайте с вашия доставчик на здравни услуги, за да определите вашите индивидуални хранителни нужди.

Научните изследвания показват отличителни общи черти сред столетниците (хора, живеещи до 100-годишна възраст и след това), като избор на здравословен начин на живот. Все повече и повече хора се обръщат към хранителните добавки – но могат ли те да помогнат за удължаване на живота или здравето им?

Въпреки че не е доказано, че никое лекарство или вещество не обръща или забавя стареенето, някои добавки могат да осигурят ползи по отношение на специфични физиологични процеси, свързани със стареенето. За съжаление понастоящем няма конкретна възраст, на която някой да започне да приема витамини или добавки – освен ако техният доставчик на здравни услуги не го препоръча въз основа на здравословните му нужди.

Ефекти на хранителната добавка против стареене

Американската администрация по храните и лекарствата определя хранителната добавка като „продукт за поглъщане, който, наред с други изисквания, съдържа диетична съставка, предназначена да допълва диетата“. Добавките включват витамини, минерали, билки и растителни екстракти, наред с други съставки. Добавките са привлекателни за много хора, защото са удобни. Добавките обикновено се предлагат без рецепта в аптеките или от онлайн търговците на дребно и не изискват рецепта или консултация с доставчик на здравни услуги.

Въпреки че нито една хранителна добавка не е клинично доказана, че обръща стареенето, някои добавки показват ползи против стареене чрез положителни физиологични ефекти. Лекарите обикновено не препоръчват на хората да приемат определени витамини или добавки само защото са достигнали определена възраст. Вместо това, храненето и добавките трябва да се основават на нуждите на тялото ви и как да управлявате всички здравословни състояния, пред които сте изправени или има риск от развитие.

Обичайни добавки против стареене

От хранителна гледна точка специфичните витамини и минерали имат препоръчителни дневни дози (RDA), които варират в зависимост от възрастта. Тези RDA предоставят насоки, представящи средните дневни нива на прием, за да задоволят нуждите от хранителни вещества на повечето здрави индивиди. Вероятно вече отговаряте на вашите RDA с храните в ежедневната ви диета. Нека разгледаме няколко от тези добавки по-задълбочено.

Витамин B12

Витамин B12 играе роля в имунната система на тялото, като регулира червените кръвни клетки, наред с други важни функции. Витамин B12 се намира в храната, но няколко малки проучвания показват, че допълнителните добавки могат да подпомогнат подобреното умствено познание, сърдечно-съдовите резултати и здравината на костите. Добавянето на B12 и други витамини от група B може да бъде особено важно за възрастни хора, вегетарианци и вегани, както и за тези, които приемат метформин, често срещано лекарство за диабет. Това е така, защото недостатъците на B12 са свързани с когнитивно увреждане, като деменция.

Витамин D

Витамин D се бори с свързаното с възрастта изчерпване на костите, като помага на тялото да абсорбира калция, поддържа структурата на костите и намалява риска от фрактури. По същия начин, скорошни изследвания показват, че витамин D може да играе роля за намаляване на риска от рак и подпомагане на артрит и автоимунни заболявания. Слънчевата светлина е естествен източник на витамин D, но много хора се нуждаят от ежедневна, седмична или месечна добавка, за да получат адекватно количество.

Преди да вземете добавка с висока доза витамин D, консултирайте се с практикуващ, за да проверите нивата на витамин D – твърде много витамин D може да бъде токсичен. При хора, предразположени към камъни в бъбреците, добавянето на витамин D може допълнително да повиши риска от камъни в бъбреците .

калций

Заедно с витамин D, калцият е основен минерал за здравето на костите и други жизненоважни функции. Установено е, че добавките с калций намаляват риска от остеопороза и фрактури на костите, които са по-склонни да настъпят с възрастта. Калцият обикновено се набавя от млечни продукти, риба и други храни, но може да помислите за добавяне на калциева добавка, ако се затруднявате да задоволите адекватен дневен прием от 1000 mg до 1200 mg на ден . Обърнете внимание, че се препоръчват различни препоръчителни дневни дози за прием на калций в зависимост от възрастта на човека и статуса на бременност или кърмене.

Ресвератрол

В малки клинични проучвания добавката на ресвератрол е свързана с подобрения при сърдечно-съдови заболявания, намаляване на маркерите на болестта на Алцхаймер и по-ниско възпаление при хора, които пушат. Необходими са по-задълбочени проучвания, за да се потвърдят тези ефекти.

карнитин

Някои проучвания свързват добавянето на карнитин или L-карнитин с полезни промени в метаболизма. Въпреки това, някои доказателства сочат, че твърде много L-карнитин в тялото може да повиши риска от сърдечно-съдови проблеми , като атеросклероза. Националният институт по здравеопазване заявява, че добавката на L-карнитин не е необходима за общото здраве. Въпреки това, приемането на определени лекарства или наличието на специфични генетични или медицински състояния може да доведе до изчерпване на това хранително вещество, което прави добавките необходими за някои хора.

Кога да започнете да приемате добавки

Стареенето засяга всеки по различен начин и може да се прояви като физически промени, включително забавяне на метаболизма, влошена функция на органите, хормонални промени и когнитивни промени. Добавянето на определени витамини или мултивитамини може да се превърне в необходимост с остаряването. Тялото може да изпита недостиг на определени витамини и минерали с напредване на възрастта, тъй като тялото ви вече не може да абсорбира хранителни вещества от вашата диета.

Преди да започнете каквито и да е нови витамини или хранителни добавки, говорете с Вашия лекар или фармацевт, за да осигурите подходящ избор на продукт. Те могат също така да ви насочат към правилната дозировка за вашата възраст и как да сведете до минимум риска от взаимодействия с други лекарства.

Какво казва науката?

Здравето на мозъка е жизненоважно за цялостното благосъстояние. Според списанието на Американската медицинска асоциация нито едно клинично изпитване не е потвърдило окончателно дали някоя хранителна добавка, като гинко билоба, подобрява паметта или когнитивните способности. Освен това Глобалният съвет за здравето на мозъка заявява, че „научните доказателства не подкрепят употребата на добавки за предотвратяване, забавяне, обръщане или спиране на когнитивния спад или деменция или други свързани неврологични заболявания като Алцхаймер.“ Въпреки това проучване на AARP от 2021 г. установи, че всеки пети възрастен на 50 и повече години приема витамин или добавка за здравето на мозъка си.

В дългосрочно проучване, проследяващо 6000 британски служители в службата в продължение на 17 години, „успешно остаряване“ е установено при тези, които не пушат, спортуват редовно, умерено консумират алкохол и получават подкрепа за работа.

Съвети за успешно стареене

Терминът „успешно остаряване“ се отнася до остаряване, без хронични заболявания, като същевременно поддържате добро психическо и физическо здраве. Успешното стареене се влияе от различни фактори и не може да се припише просто на приема на определени добавки. Вместо това много променливи играят роля за здравословното остаряване, някои от които са свързани с начина на живот и могат да бъдат променени, докато други (като генетиката) не могат.

Изборът на начин на живот за насърчаване на успешното стареене включва:

  • Упражнение. Редовните упражнения, като ходене, аеробика и силови тренировки, са свързани с положителни краткосрочни и дългосрочни резултати за здравето чрез регулиране на теглото, подобряване на метаболизма, подобряване на мобилността и намаляване на риска от развитие на хронични заболявания като диабет;
  • Ограничаване на алкохола. Умерената или ограничена консумация на алкохол може да подобри физическото и психическото здраве. Прекомерната употреба на алкохол се отразява негативно на психичното здраве, паметта, съня и взаимоотношенията и също така увеличава риска от заболявания като чернодробно заболяване;
  • Здравословна диета. Избягването на преработени храни и поддържането на балансирана диета може да намали риска от затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и други медицински усложнения;
  • Носенето на слънцезащитни продукти. Редовното използване на слънцезащитни продукти може да намали появата на бръчки и други признаци на увреждане от слънцето, като същевременно помага за предотвратяване на слънчево изгаряне и рак на кожата;
  • Отказване от пушенето. Употребата на тютюн е водеща причина за предотвратима смърт и също така е водеща причина за рак, респираторни заболявания и инсулт. Отказът от тютюнопушене може да сведе до минимум риска от развитие на тези усложнения.

Подобряването на здравословните навици може да доведе до по-добър начин на живот и удължаване на живота, ограничавайки рисковете от развитие на други хронични заболявания, включително високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Трудно е да се каже дали приемането на добавки може да забави процеса на стареене, въпреки че научните изследвания продължават да изследват тази тема. Предварителните данни показват, че може да има известна полза от някои хранителни добавки, забавящи специфични процеси, свързани със стареенето. Въпреки това, решението все още не е ясно кои възрастови групи могат да се възползват най-много.

Смята се, че някои хранителни добавки имат ползи против стареене, като потенциално поддържат по-дълъг и по-здравословен живот. Примерите включват гинко билоба, ашваганда, L-теанин, берберин, ресвератрол, антиоксиданти и добавки с никотинамид. Действат ли обаче тези добавки против стареене?

Contents

Compare listings

เปรียบเทียบ