Příznaky mohou zahrnovat křeče, krvácení, zimnici, nevolnost a zvracení.

  • 8 เดือน ที่ผ่านมา
  • 0

Příznaky mohou zahrnovat křeče, krvácení, zimnici, nevolnost a zvracení.

Jak dlouho to trvá?

Proces začíná, když člověk vezme první pilulku, mifepriston. Mezi 24 a 48 hodinami poté osoba užívá misoprostol, který se obvykle dodává ve čtyřech tabletách.

Pacientka může buď dát dvě do každé tváře a nechat je rozpustit, nebo mohou být pilulky vloženy do vagíny. Během několika hodin misoprostol způsobí rozšíření děložního čípku a stažení dělohy, čímž dojde k vyprázdnění embrya z dělohy osoby.

Příznaky mohou zahrnovat křeče, krvácení, zimnici, nevolnost a zvracení. Nejvýraznější bolest a krvácení netrvá déle než jednu až dvě hodiny a proces je dokončen do 24 hodin, ačkoli určité krvácení je normální po dobu asi dvou týdnů.

Je potratová pilulka nebezpečná?

Ne, říkají zdravotníci. Při použití během prvních 10 týdnů mifepriston a misoprostol bezpečně ukončily 99,6 % těhotenství s nízkou mírou komplikací. Podle údajů Guttmacherova institutu se v USA používá potrat pomocí pilulky asi u 54 % ukončených těhotenství.

Přispívající: Elizabeth Weise

Pokud jste měla nechráněný sex a nechcete otěhotnět, možná hledáte nouzovou antikoncepci. „Pilulka ráno po“ je bezpečná a účinná možnost.

Připravte se na to, že pocítíte rozdíl ve vašich kloubech a celkové pohodě. Vyzkoušejte náš doplněk ještě dnes na https://hondrostrong-website.com/cs/ .

Levonorgestrel ráno-po pilulky, jako plán B, jsou pravděpodobně nejznámější nouzové antikoncepce. Mezi další možnosti patří pilulka Ella a měděné nitroděložní tělísko, více známé jako IUD.

Tato nouzová antikoncepce „nebude mít vliv na stávající těhotenství, brání otěhotnění,“ řekla USA TODAY Dr. Meera Shah, hlavní lékařka Planned Parenthood Hudson Peconic v New Yorku.

Plan B a další pilulky levonorgestrelu mohou být často nejsnadněji dostupné – můžete je koupit v místních drogeriích nebo online bez lékařského předpisu.

Problémy v přístupu k tomuto druhu nouzové antikoncepce však přetrvávají – a překážky nejsou pro všechny stejné. Cena plánu B 40 až 50 USD je pro mnohé nedostupná. Klauzule svědomí v některých státech umožňují lékárníkům odmítnout prodej pilulky. A pro lidi nad 165 liber může být levonorgestrel méně účinný.

Po pátečním rozhodnutí Nejvyššího soudu, které ukončilo ústavní právo na potrat, si lidé v celých Spojených státech stále mohou koupit a získat nouzovou antikoncepci jako pilulky ráno po. Mnozí se však obávají toho, co by zrušení přelomového případu Roe v. Wade z roku 1973 mohlo znamenat pro další práva chráněná právem na soukromí, včetně antikoncepce jako celku.

Zákony o potratech podle státu: Prohledávatelná databáze

Roe v. Wade zrušen: Rozhodnutí Nejvyššího soudu spouští bludiště státních zákonů o potratech

Kde můžete získat plán B? Jak je to účinné? Jaká je budoucnost přístupu k antikoncepci nyní, když je Roe obrácený? Zde je to, co potřebujete vědět:

Podle Plánovaného rodičovství může užívání tablety levonorgestrelu ráno po nechráněném pohlavním styku do tří dnů po nechráněném pohlavním styku snížit vaši šanci na otěhotnění o 75 % až 89 %. Kromě plánu B One-Step patří mezi běžné značky Take Action, Preventeza, AfterPill, Aftera, My Choice, My Way, Option 2 a EContra One-Step.

Kde mohu získat plán B? Je to jen přes pult?

Můžete získat plán B nebo jiné pilulky levonorgestrelu v místní lékárně nebo lékárně. Můžete si také objednat nějaké pilulky levonorgestrelu online, pokud to čas dovolí, nebo zkusit zajít do blízké kliniky pro plánování rodičovství nebo zdravotního střediska.

Levonorgestrel lze v USA zakoupit na přepážce bez lékařského předpisu. Často je zamčený nebo držený za přepážkou, takže možná budete muset požádat o pomoc lékárníka nebo prodavače v obchodě.

O čem všichni mluví? Přihlaste se k odběru našeho trendového zpravodaje a získejte nejnovější zprávy dne

Jak mohu získat plán B zdarma? Je to hrazeno pojišťovnou?

Cena plánu B se obvykle pohybuje od 40 do 50 USD, ale některé generické značky si můžete objednat za méně. Na značce by nemělo záležet – Planned Parenthood poznamenává, že všechny značkové a generické pilulky ráno po levonorgestrelu jsou stejně účinné.

Přesto "náklady jsou velkou překážkou," řekl Shah a dodal, že je důležité znát možnosti, jak pomoci s cenou, pokud je to potřeba.

S náklady může pomoci zdravotní pojištění. Můžete získat ranní pilulky zdarma s mnoha pojistnými plány, včetně Medicaid v některých státech. Ale pokud používáte pojištění, je důležité si uvědomit, že budete potřebovat předpis od lékaře nebo sestry, aby byla pilulka hrazena. Zavolejte svému poskytovateli a potvrďte.

Některá zdravotní střediska, včetně plánovaného rodičovství, také nabízejí ranní pilulky zdarma nebo za nižší cenu.

Shah doporučuje koupit si jednu nebo dvě pilulky ráno po nebo získat předpis předem, abyste byli připraveni, když to budete potřebovat. Přesto je důležité si uvědomit, že platnost těchto pilulek může vypršet, proto zkontrolujte informace na boční straně krabice.

Musím být starší 18 let, abych si mohl koupit plán B? Co jsou to klauzule svědomí?

Ne. Měli byste mít možnost koupit si plán B a další pilulky ráno po levonorgestrelu bez ohledu na věk.

Některé státní zákony však mohou způsobit překážky v přístupu. „Doložky o svědomí“ například dávají lékárníkům a dalším poskytovatelům zdravotní péče právo odmítnout vyplnit nouzovou antikoncepci a antikoncepční předpisy, pokud to porušuje jejich náboženské nebo osobní přesvědčení.

Podle Národní konference státních zákonodárných sborů byly klauzule svědomí poprvé uzákoněny v mnoha státech v reakci na přelomové rozhodnutí Roe, které dovolovalo lékařům odmítnout provést potrat a nemocnicím zakázat potraty prováděné v jejich prostorách. Brzy následovaly ochrany pro odmítnutí distribuce nouzové antikoncepce, včetně pilulek ráno po.

Legislativa ustanovení o svědomí se může mezi státy lišit, ale mezi některé státy s těmito druhy ochrany patří Jižní Dakota , Idaho, Arizona a Texas.

Jak brzy byste měli vzít plán B? Jak pilulka funguje?

Navzdory názvu si nemusíte ráno po nechráněném pohlavním styku užívat ranní pilulku. Plán B a další pilulky levonorgestrelu můžete užívat až pět dní poté, ale čím dříve, tím lépe. Plánované rodičovství poznamenává , že nejlépe funguje pilulka levonorgestrelu do tří dnů po nechráněném sexu.

V základních termínech je levonorgestrelová pilulka ráno po hormonální antikoncepci, která zabraňuje nebo zpomaluje ovulaci, což je stav, kdy se vajíčko uvolní z vaječníku. Je to jako vysoce koncentrovaná antikoncepční pilulka, řekla dříve pro USA TODAY Dr. Mary Jacobsonová, gynekologička a hlavní lékařka společnosti Alpha Medical.

Pilulka je velmi bezpečná, ale mohou mít mírné vedlejší účinky. Podle Mayo Clinic mohou vedlejší účinky zahrnovat nevolnost, únavu, bolest hlavy, krvácení mezi menstruacemi nebo silnější menstruační krvácení.

Více:Co vědět o antikoncepci, když Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí Roe v. Wade

Nemůžete brát plán B příliš mnoho, poznamenává Shah, protože to bude jen nadále oddalovat ovulaci. Plánované rodičovství říká , že je „zcela bezpečné vzít si pilulku ráno po tolikrát, kolikrát potřebujete“ – ale dodává, že to nemusí být z dlouhodobého hlediska nejlepší forma antikoncepce kvůli finančním nákladům, např. vedlejší účinky a protože jiné typy antikoncepce (jako jsou kondomy a IUD) mohou být vhodnější.

Mužská antikoncepce: Co stojí v cestě, sexismus nebo věda?

Pilulky ráno po, jako je plán B, jsou „skvělou formou antikoncepce,“ řekl Shah. "Co však říkám lidem, je, že pokud zjišťujete, že to používáte tak často, může být dobrý nápad přemýšlet o něčem, co je konzistentnější jen z hlediska životního stylu."

Je plán B účinný pro lidi nad 165 liber?

Bohužel je důležité poznamenat, že plán B není stejně účinný pro každého – další omezení pro mnohé v přístupu k nouzové antikoncepci. Podle Planned Parenthood nemusí pilulky levonorgestrelu fungovat u lidí, kteří váží 165 liber nebo více.

Pokud vážíte více než 165 liber, může být pro vás nejlepší pilulka ráno po obsahující ulipristal acetát nebo Ella . Na rozdíl od pilulek ráno po levonorgestrelu však budete k nákupu Elly potřebovat předpis.

Ella může snížit riziko otěhotnění o 85 %, pokud se užije do pěti dnů po nechráněném sexu (čím dříve, tím lépe, jako plán B), říká Planned Parenthood . Pokud jste již přípravek Ella užívala, ale později budete v následujících pěti dnech znovu potřebovat nouzovou antikoncepci pro nechráněný pohlavní styk, budete muset znovu užít přípravek Ella – nikoli pilulku levonorgestrelu. Levonorgestrel je typ progestinu (podobný tomu, co se používá v antikoncepčních pilulkách), zatímco Ella je blokátor progestinu.

"Co byste neměli dělat, je kombinovat plán B a Ellu," řekl Shah. "Mají opačné metody jednání, takže se mohou teoreticky navzájem negovat."

Pokud vážíte 195 liber nebo více, Ella stále nemusí být tak efektivní, podle Planned Parenthood . Lepší volbou může být měděné nitroděložní tělísko , které lze použít jako další formu nouzové antikoncepce, pokud je zavedeno do pěti dnů po nechráněném pohlavním styku. Poraďte se se svým lékařem o tom, co je pro vás nejlepší.

Mohl by konec Roe v. Wade ovlivnit přístup k nouzové antikoncepci?

V pátek Nejvyšší soud zrušil Roe, přelomový případ z roku 1973, který ústavně zavedl federální právo na potrat, ve svém ostře sledovaném rozsudku Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization .

Podle Guttmacherova institutu by tento obrat mohl přimět 26 států k zákazu potratů. Třináct z těchto států má „spouštěcí zákony“, které jsou nyní nastaveny tak, aby vstoupily v platnost automaticky nebo prostřednictvím rychlé státní akce, protože Roe již neplatí.

Více: Rozhodnutí Nejvyššího soudu spouští bludiště státních zákonů o potratech

Odborníci varují, že zrušení rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci Roe by nakonec mohlo mít dopady přesahující práva na potrat. Roe zavedl právo na potrat v rámci práva na soukromí, čímž zpochybnil, co by tento obrat mohl znamenat pro další přelomové rozsudky, které také využívaly právo na soukromí – včetně manželství osob stejného pohlaví, mezirasových manželství a opět antikoncepce.

Ve souhlasném stanovisku napsaném soudcem Clarencem Thomasem poznamenal, že případy zahrnující Griswold v. Connecticut (který stanovil právo pro vdané osoby na získání antikoncepce), Lawrence v. Texas (který zavedl právo na soukromé, konsensuální sexuální akty) a Obergefell v. Hodges (která zavedla právo na manželství osob stejného pohlaví) „nejsou v současné době předmětem sporu“.

Thomas však napsal: "V budoucích případech bychom měli znovu zvážit všechny podstatné precedenty tohoto soudu, včetně Griswolda, Lawrence a Obergefella."

Lidé v celých Spojených státech si stále mohou koupit nouzovou antikoncepci a získat k ní přístup, jako jsou pilulky ráno po – ale mnozí se obávají, že zákazy a omezení potratů by mohly v budoucnu přejít na jiné formy antikoncepce.

Kontrola faktů: Plán B je v Missouri stále legální, protože Nejvyšší soud zvažuje osud Roe v. Wade

Právo na soukromí "pochází z řady různých oblastí v rámci samotné ústavy, ale vyvinulo se z práva na přístup k antikoncepci. A z toho jsme získali celou řadu práv na sexuální soukromí," řekl Anthony Michael Kreis, profesor práva na Georgia State University College of Law, řekl USA TODAY v květnu po úniku návrhu soudu Dobbsova stanoviska. "Takže, když rozplést jednu strunu v této struktuře doktríny, mohlo by to potenciálně rozmotat ostatní práva nebo je alespoň otevřít většímu útoku."

Roeův obrat: Od práv LGBTQ k mezirasovým sňatkům by rozhodnutí o potratech mohlo být mapou pro další tlak GOP

Přispívají: Adrianna Rodriguez, Bill Keveney, USA TODAY.

Když se Anabel Garciaová vrátila domů ze své práce pečující o hroznové sady v okrese Sonoma v Kalifornii, všimla si, že má černé sliny.

Během sezóny lesních požárů byla Garcia a její kolegové migranti z farmy vysláni, aby zachránili vinné hrozny, než je poskvrnil kouř. Garcia a její spolupracovníci zažili dušnost a nedostali ochranný oděv, místo toho nosili jen šátky, aby si zakryli nos a ústa.

"Bylo velmi těžké dýchat a bolely nás oči. Po dalších dnech jsme to cítili na plicích," řekl 42letý Garcia ve španělštině prostřednictvím překladatele. "Dostávali jsme bolesti v krku a plivali jsme temnou hmotu."

Contents

Compare listings

เปรียบเทียบ